Skip to content

Raspberry PI. Del 1 (Introduktion)

Fösta delen av mitt kodäventyr i Raspberry Pi 3B+

Om du redan tycker dig ha lite koll på kortet så behöver du inte läsa allt detta, längst ner i inlägget beskriver jag dock lite kort hur du installerar Arms gcc kompilator med mer, kika gärna på det om du inte redan har koll på det. Del 2 kommer endast vara en länksamling och först i del 3 så ska vi börja skriva kod.

Jag fick tag på en Raspberry PI3B+ för ett tag sedan och har klurat lite på vad man egentligen ska ha den till, men efter lite googlande så hamnade jag på ett antal olika sidor som berättade hur man skriver sitt eget operativsystem från grunden, efter som hårdvaran är hyfsat lättillgänglig och det fins en del dokumentation så möjliggör Raspberryn att man faktiskt kan skriva sitt eget OS till den. Det här tyckte jag verkade otroligt spännande. Så det är det vi ska göra i den här serien tillsammans. Jag har inga tankar på att det ska vara ett fullskaligt OS utan det ska bli en portabel spelkonsol, men som kan kopplas upp med skärm, tangentbord och mus och sedan utveckla sina egna spel på maskinen. Men det slutgiltiga målet ligger så pass långt borta att jag hinner fila på detaljerna under tiden.

Vad är då en Raspberry PI?

Det är en nästan komplett dator till ytan lika stort som ett kreditkort, vid det här laget så finns det ett antal olika varianter och versioner med den senaste varianten som heter 4B som man faktiskt marknadsför som en desktop maskin som skulle kunna ersätta datorn som folk har hemma. Det är nog dock en överskattning, men det är dock ett spännande koncept. Jag har dock bara en Raspberry PI3B+ Så jag kommer bara gå igenom dess hårdvara och spec. Vill ni veta mer om något av dom andra korten så finns det massvis att läsa både på Raspberry PImen även på wikipediaVad finns så på kortet månntro
Denna har då en 4 kärnig 64bitars processor på 1.4 gHz, LAN, WLAN, blåtand, 3.5mm ljudutgång, en HDMI utgång, 4st USB portar, plats för ett mikro SD kort, 40 Pinnars GPIO (general-purpose input/output), CSI kamera port och slutligen en DSI Display port. Den kräver lite effekt så en laddare på minimum 2.5A är bra att ha, även en USB kabel av bra kvalitet som klarar att leverera ström till kortet. Processorn är en Broadcom BCM2837 vilket kan vara bra att lägga på minnet. Jag ska skapa ett inlägg med lite länkar som är bra att ha med sig när man programmerar Rasperry PI'n "bare metal" som är tanken att vi ska göra. Processorn är en del GPU och en del CPU, den är tillverkad endast för Raspberryn och återfinns inte på någon annan plattform, vilket nog är mest dåligt. Men tack vara dess popularitet så finns mycket dokumentation att få tag på. Det finns även en micro usb som används för att spänningssätta kortet och jag tror mig ha sett att den även kan användas som seriekommunikations port tillbaka till datorn. Den kommer även med 2 stycken led lampor, en grön och en röd. Den röda visar heter PWR och indikerar att kortet är spänningssatt. Den gröna är märkt ACT och ska blinka när det sker någon form av aktivitet på kortet, tex när den läser och skriver till lagringsmediet.

Att komma igång
Jag rekommenderar dig att läsa hur du gör för att komma igång på Raspberry PI's Det finns så pass bra guider för det så att jag inte känner att jag behöver gå igenom det här också. När du formaterat sd kortet och fått ner någon av dom rekommenderat operativ systemen som erbjuds så stoppar du det i PI'n och sedan kopplar in mus, tangentbord, skärm och slutligen usb-kabeln i mikro usbporten för att spänningssätta kortet (Viktigt att du gör det sist, annars kommer inte kortet boota som det ska) Därefter kommer kortet boota upp in i linux och du kan göra vad du vill.Vi ska dock inte köra linux eller något annat operativsystem på våran PI så nästan alla filer på kortet kommer vi ta bort, men det kommer jag beskriva när det är dax att börja koda.
Men för att skriva program till PI'n så måste vi ha en kompilator och då gör vi livet enklast för oss om vi väljer att använda den kompilatorn som Arm developer tillhandahåller på sin hemsida. Klicka på GNU-RM och sedan på download. Jag kommer använda mig av windows eftersom dom flesta fortfarande sitter på windows maskiner. Så enklast är att välja att ladda ner installationsfilen och sedan följa installations guiden.

När du installerat programmet kan du testa och se så att det funkar genom att skriva in

arm-none-eabi-gcc --version


i kommandotolken. Tryck på windows tangenten, skriv cmd och tryck enter.
Som svar ska du få något liknande detta:

arm-none-eabi-gcc (GNU Tools for Arm Embedded Processors 9-2019-q4-major) 9.2.1 20191025 (release) [ARM/arm-9-branch revision 277599]
Copyright (C) 2019 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.


Grattis, det var allt vi behövede för att komma igång och skriva program till våran lilla PI.
Jag tänkte nog avsluta här, men hoppas kunna återkomma snart med del 2 och 3 i den här serien.

Trackbacks

No Trackbacks

Comments

Display comments as Linear | Threaded

No comments

Add Comment

You can use [geshi lang=lang_name [,ln={y|n}]][/geshi] tags to embed source code snippets.
Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options